
Recruitment Branch

FAQs for PwBD candidates

A. Scribe related Queries  

1. Is a PwBD candidate allowed to bring his/her own scribe ?

Answer :   Candidates who have been permitted by the
Commission  to  bring  his/her  own  scribe  to  write  the
exam will  be allowed to avail  of  the assistance of such
scribe, if he/she carries a valid Scribe Admit Card issued
by the Commission for such purpose.

2. Will  the  candidate  be  allowed  to  change  his/her  own
scribe before the Recruitment Tests?

Answer :   Candidates who have been permitted by the
Commission to  bring their own scribe, will not be allowed
to change their  scribe  subsequently  without  intimating
the Commission in advance.

3.  How will the scribe mark the answers ?

Answer :  the Scribe will  read out the questions to the
candidate and on candidate’s instruction, will mark the
answer.

4.  Will the Scribe brought by the candidate be paid TA/DA
by the Commission?

Answer :  No TA/DA or any remuneration will be paid by
the Commission to the scribe brought by the candidate.



5.  Is there any prescribed qualification for the scribe ?

Answer : The qualification of the Commission’s Scribe as
well the scribe brought by the candidate should not be
more than the minimum educational qualification criteria
of  the  Recruitment  Test.  However,  qualification  of  the
scribe should in all cases be matriculation or above. 

…..



B. General Queries

Q.1: Whether the Persons with Benchmark Disabilities can
apply against the posts, which are not identified suitable for
Persons with Benchmark Disabilities? 

Answer:  Persons  with  Benchmark  Disabilities  can  apply
only  against  the  posts  identified suitable  for  the  relevant
category.  

Q2:  Whether a Benchmark Disability candidate can 
compete for appointment against  unreserved vacancies? 

Answer: Yes, Benchmark Disability candidates can apply for
direct recruitment against an unreserved vacancy and could
be recommended against an unreserved vacancy if selected
on general merit, without relaxed standards of selection, for
those posts/services which are identified suitable for them. 

Q3:  For which category of disability the posts are reserved/
considered suitable 

Answer  :  Categories  of  disability  for  which  the
Post(s)/vacancy(ies)  are  reserved/considered   suitable  is
indicated  in  the  recruitment  advertisement  for  the
concerned post. 

Q 4 – What is the relaxation in age limit applicable to PwBD
candidates?

Answer  :   Candidates  belonging  to  PwBD  category  are
entitled to 10 years’ relaxation in upper age limit, subject to
a maximum upper age of 56 years.



Q  5  :  What  are  the  minimum  suitability  marks  in  the
interview for PwBD candidates ? 

Answer – Candidates are given marks in the Interview out of
100.  The  marks  for  minimum standard  of  suitability  for
unreserved category candidates is 50 marks;  for candidates
belonging  to  the  PwBD  category  the  minimum  level  of
suitability in interviews is 40 marks (on relaxed standards)

Q6  :  Are  candidates  belonging  to  PwBD required  to  pay
application fee?

Candidates belonging to the PwBD category are exempted
from payment of application fee 

Q 7 : Can candidates make changes in their applications
after they have submitted them? 

Answer – No. Applications once submitted are final and no
changes can be made after submission. However, in case a
candidate  has  submitted  an  application  with  incorrect
entries, he/she can submit a fresh application within the
closing  date  with  correct  entries  which  will  supersede
his/her previous application(s).  Thereafter, the application
submitted later, ie with the higher application number only
will be considered and earlier one would be rejected.

Q  8  :  Who  comes  under  the  category  of  Person  with
Benchmark Disability ?

Answer:  According to Section 2(r) of the Rights of Persons
with  Disabilities  Act,  2016,  a "person  with  benchmark
disability" means a person with not less than forty percent
of a specified disability, where specified disability has not
been defined in measurable terms and includes a person
with disability where specified disability has been defined in
measurable terms, as certified by the certifying authority. 




